• Haftaiçi 10:00-19:00 / Haftasonu 10:00-17:00
  • (0224) 222 11 55
  • info@detaydis.com.tr

Bursa Gülüş EstetiğiEstetik, günümüzde hayatımızın -ister bedenimiz, ister ofisimiz ya da evimiz olsun- her alanına yayılan önemli bir kavram haline gelmiştir. Yüz estetiğinde öne çıkan botoks, kollajen dolgu gibi dermal uygulamalar çok yaygın ve kolay ulaşılabilirdir. Dişler yüz estetiğinin ayrılmaz ve en baskın parçalarından biridir. Çapraşık, renklenmiş, gülüş estetiği kriterlerine uymayan dişlere sahip bireyler, mükemmel bir cilde sahip olsalar bile olduklarından on yaş daha yaşlı görünebilirler. Bu bağlamda yüz estetiğinden söz edilirken dişler de bu işin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Gülüş Tasarımı Nedir?


Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği varsayılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Bu kavrama göre dişlerin de birbirlerine göre boyutlarında, ayrıca dudaklara ve yüzün geneline göre dizilimlerinde belli bir oran bulunması gerekir. Üst dişlerin gülümseme esnasında alt dudağa hafif temas eder ve dudağın eğimini takip eder şekilde dizilmesi beklenir. Bu beklentiyi sağlamak için lamine adı verilen estetik diş protezlerinden ve/veya ortodontiden faydalanılabilir. Çapraşıklığı olmayan veya çok az olan bir hastada kompozit veya porselen lamineler yeterli olurken, çapraşıklığı fazla olan bir bireyde ortodonti gerekebilir. Ortodonti istemeyen ve çapraşıklığı olan hastalarda lamine yerine tam porselen çözümler de yaratılabilir.

Diş estetiği tedavisi dendiğinde ilk akla gelen uygulamalardan olan lamine diş kaplaması, kullanılan malzeme açısından porselen lamine ve kompozit lamine olmak üzere iki ana grupta toplanabilir. Kompozit lamine işlemi direkt veya indirekt yöntemle yapılabilir. İndirekt yöntem ağız dışında hazırlanan ve dişler üzerine sonradan uygulanan tekniktir. Bu yöntem direkt uygulamaya göre daha zor, zahmetli ve pahalı olsa da görece olarak daha başarılı sonuçlar verebilmektedir. Direkt kompozit lamine yapımı ise kompozit dolgu malzemesi ile yani bilinen adıyla ışınlı dolgu ile yapılan ve doğrudan dişler üzerine uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yöntem diş estetiği tedavisi uygulamalarında en çok tercih edilen işlemlerden biridir.

Kompozit Lamine Yöntemi Aşağıdaki Durumlarda Uygulanabilir:


-Diş yüzeylerindeki renklenmelerin kapatılması
-Diş minelerindeki aşınma ve ufak kırılmalarla oluşan şekil bozukluklarının düzeltilmesi
-Anatomik olarak şekli bozuk diş veya dişlere daha estetik bir görünüm kazandırılması
-Uygun durumlarda ön bölgedeki dişlerde boyların uzatılması, gülüş hattının düzenlenmesi
-Kırık dişlerin tamiri
-Dişler arasındaki seyrekliklerin (diastema) kapatılması
-Ateşli hastalık nedeniyle renklenmiş dişlere kompozit lamine uygulaması
-Dişler arasındaki diastemaların porselen lamine ile kapatılması
-Kompozit Lamine uygulaması ile diş boylarının uzatılması, ufak kırıkların tamiri ve gülüş hattının düzenlenmesi
-Kompozit Lamine ile kırık diş tedavisi
-Dişlerin dudak yüzeylerinde oluşan çürük ve aşınmaların kompozit lamine ile tedavisi

Kompozit Lamine Uygulaması Yapılmaması Gereken Durumlar Şöyle Sıralanabilir:


-Alt çenenin çıkık, alt dişlerin bu sebeple üst dişlerden daha önde olduğu ağızlar
-Çürük aktivitesinin çok yüksek olduğu, dişlerin kolay çürüyebildiği ağızlar
-Yetersiz ağız hijyenine sahip, düzenli fırçalanmayan bakımsız dişler
-Hızlı renklenmeye neden olan sigara, kahve benzeri madde tüketimi

Kompozit Laminelerin Avantaj ve Dezavantajları:


– Kompozit lamine kaplamalar, dolgu veya diş kırıklarının tamiri için yapılıyorsa, kırık hattının düzenlenmesi ve çürük dokunun temizlenmesi gerekli olduğu için dişlerde aşındırma yapılır. Yalnızca estetik amaçlı yapılıyorsa diş veya dişler üzerinde hiç aşındırma yapılmayabilir. Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri budur. Yapılan kompozit lamine kaplama düşse bile diş orijinal formunda kalır.
– Dişler üzerinde aşındırma gerektirmeyen kompozit lamine uygulamasında anestezi yapılmasına dahi gerek yoktur. Hastalar iğne korkusu yaşamadan tedavi tamamlanabilir.
-Genellikle bir ya da birkaç dişi ilgilendiren uygulamalar bir-iki saat içerisinde tamamlanır. Tek seansta işlemin tamamlanması da hastalar açısından memnuniyet vericidir.
– Kompozit aşınma direnci olarak diş minesinden daha yumuşak bir malzemedir. Bu sayede kompozit lamine yapılan diş, karşıt çenedeki temas ettiği dişi aşındırıp zarar vermez.
– Kompozit lamine kaplamalar, porselen laminelere göre oldukça ekonomiktir. Yapılmış olan lamine kaplamalarda kırık olursa tamir edilebilmesi veya kolaylıkla yenilenebilmesi de büyük bir avantajdır.
– Kompozit lamine kaplamalar yapıldıktan sonra hasta memnun olmazsa (dişlerde aşındırma yapılmayan uygulamalar için ) kompozitler sökülebilir. Bu durumda dişler, işlem yapılmadan önceki orijinal halinde kalmaktadır.
-Bu avantajlarının yanında, kompozit renginin kötü ağız hijyeni, özellikle aşırı sigara, çay ve kahve gibi boyar maddelerin tüketimi ile uzun yıllar içerisinde koyulaşabilmesi, kompozitin porselen lamine kaplamalar kadar canlı durmaması ise başlıca dezavantajlarıdır.

Porselen Lamine Nedir?


Porselen lamine, dişlerin ön yüzlerinde hafif seviyede (0,3-0,7 mm) aşındırma yapıldıktan sonra ince bir tabaka porselenin dişlerin ön yüzlerine yapıştırılması işlemidir.

Porselen Laminenin Avantajları Nelerdir?


– Porselen çok ince bir tabaka halinde hazırlandığından ışığı geçirmesi ve yansıtması doğal dişe çok yakındır ve bu özelliği sayesinde mükemmel estetik sağlar.
– Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması yeterlidir.
– Hiç bir dişin gereğinden fazla kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmaz.
– Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
– Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Porselen Lamine Kimlere Uygulanır?


–  Dişlerin formundan memnun olmayan bireylerde,
– Ön bölge diş renklenmelerinin giderilmesi için uygulanan beyazlatma işlemlerinden sonuç alınamadığında,
– Dişleri aralıklı olanlarda,
– Ön dişlerde estetiğin tam olarak sağlanamadığı büyük dolgular varlığında,
– Ön dişlerin kırık veya aşınmış olduğu durumlarda,
– Kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,
– Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)
Porselen lamine uygun bir seçenektir.

 

Sohbete Başla
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Call Now Button