Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, dişin merkezindeki canlı dokunun çıkartılarak yerine uygun dolgu maddeleriyle kanalın doldurulması işlemidir. Dişin içindeki sinirler alınır, diş köklerinin içindeki kanallar şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılır ve genişletilmiş kanallar doldurulur. Daha sonra dişin üst kısmına madde kaybına göre dolgu, porselen kron, inlay gibi restorasyonlar yapılarak dişin estetik ve fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanır. Ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş, çiğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde o bölgedeki kemiğin erimesini de önlemeye yardımcı olacaktır.
Kanal Tedavisi Gereken Durumlar:
-Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürük varsa,
-Travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda,
-Çeşitli nedenlerle canlılığını kaybedip renk değiştiren (kararan) dişlerin tedavisinde,
-İlerlemiş diş eti hastalıklarında,
-Dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde,
-Yüksek yapılmış dolgu veya protezler sonucunda oluşan ağrılı iltihaplı kötü durumdaki dişler ağızda tutulmasını sağlamak amacıyla,
Kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır Ve Ne Kadar Sürer
Hastaya anestezi yapılarak dişin çürüğü temizlenir. Dişin sinirlerini ve damarlarını içeren pulpa odasına ulaşılır ve dişin bu kısmından kanallara özel aletlerle girilerek bakterilerden temizlenmesi için çeşitli işlemler uygulanır. Daha sonra pulpa odasının ve kanalların içi duruma göre çeşitli ilaçlarla doldurulup geçici dolgu ile kapatılır. Bu işlem bir kaç seans sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi tek seansta yapılabilirken, abseli, iltihaplı dişlerde bu durum pansumanlar yapılarak geçirilmeye çalışıldığından tedavi birkaç seans sürebilir. Diş iyileştikten sonra kanal dolgusu bitirilmektedir. Kanal dolumu tamamlandıktan sonra en kısa sürede dişin daimi restorasyonunun (dolgu, kaplama, vs) yapılması gerekmektedir.
Kanal Tedavisi Tekrarı Nedir?
Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahale yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.
Onarılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?
Dişi canlı tutan pulpa artık var olmadığından dolayı, tedavi edilen diş, kırılmaya karşı daha hassas hale gelir. Kanal tedavisinden sonra dişe kuron veya dolgu uygulanması kararını verirken bu husus önemlidir. Kanal tedaviniz bittikten sonra doğal dokulardaki iltihap birkaç gün süreceğinden dişinizin üzerine bastırdığınızda ağrı şikâyetiniz olabilir. Bu dönemde o bölgeye yüklenmemeniz gerekmektedir. Bir süre sonra şikâyetiniz geçecektir. Gerekirse hekiminizin önereceği bir ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
Tedavi edilen ve onarılan dişler, doğru ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşabileceğinden dolayı, düzenli ağız bakımı ve yılda bir defa diş hekimi kontrolü gereklidir.
Bursa kanal tedavisi fiyatları, bursa kanal tedavisi uzmanı, kanal tedavisi bursa, bursa diş kanal tedavisi fiyatları